Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018

Δια βίου άσκηση
Η «γνώση» γενικά,  είναι  Αξία άτρωτη στο χρόνο. Ακόμη κι όταν  είναι  για κάποιον περιττή κι ανεκμετάλλευτη  δεν περισσεύει . Δεν χάνει την   χρησιμότητά της.
Δεν αντέχει  όμως  την  αδράνεια  ,την  λησμονιά,   την  άγνοια , την αδιαφορία  ,
την περιφρόνηση. Απαιτεί σεβασμό,
  προσοχή και  διά βίου άσκηση.
 Πανικοβάλλομαι  , όταν σε  κρίσεις ειλικρίνειας  συνειδητοποιώ  ότι τίποτα τελικά δεν είναι  περιττό κι ανάξιο  λόγου στην ζωή μας ,στην καθημερινότητά μας, μέσα κι έξω μας για να μην ασχολούμεθα στα σοβαρά μαζί του . Να  μη το ψάχνουμε διεξοδικά και κυρίως να  ΜΗΝ  ασκούμεθα , να ΜΗ δοκιμαζόμαστε   διά βίου (όχι  μόνο κατά περίπτωση)  σε μια  ξεκάθαρη  σταθερή στάση ζωής απέναντί του .


Μ’ αυτά και μ’ αυτά  αλλά και από ανάγκη ( από ποιον να το κρύψω και γιατί άλλωστε? ) συχνά καταφεύγω σε μελέτες και τοποθετήσεις «Ειδικών» και «Καταξιωμένων» .


Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Mikhail Litvak Ρώσος Ψυχολόγος ,ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας  με συνολικά 30 βιβλία για το θέμα της πρακτικής και δημοφιλούς ψυχολογίας και με πάνω από 5 εκατομμύρια σε κυκλοφορία μαζί με έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων για σημαντικά θέματα στον τομέα της ψυχοθεραπείας και της ψυχολογίας
 
Ο κορυφαίος ψυχίατρος του κόσμου αποκαλύπτει  18 κανόνες που ίσως αλλάξουν  την ζωή μας προς το καλύτερο(;) ή, θα μας προβληματίσουν ( ;) Δεν ξέρω ( βλέπετε δεν γνωρίζω και δεν  μπορώ να το ισχυριστώ μετά βεβαιότητας)  .
Τα διαβάζω και τα ξαναδιαβάζω . Θέλω να τα μοιραστώ και να τα συζητήσω μαζί σας.     
 Επιμένω στη συζήτηση γιατί  τόχω ως αρχή τίποτα να μην κατεβαίνει  αμάσητο…

Μια συζήτηση που ίσως μας βάλει στην επώδυνη διαδικασία της σκέψης....

Η κατανόησή σας και ο πολύτιμος χρόνο σας σίγουρα θα  χρειαστούν.


By Mikhail Litvak
`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
1. Άμα οι πράξεις σου συνοδεύονται από ένα καλοδουλεμένο σχέδιο, η επιτυχία είναι φυσικό επακόλουθο 
----Ερώτημα:  Κι όταν μια πράξη δεν είναι αποτέλεσμα  καλοδουλεμένου σχεδίου αλλά  είναι πηγαία-αυθόρμητη  είναι καταδικασμένη ; Και πως ορίζεται η επιτυχής σχεδίαση μιας πράξης αλλά και η "επιτυχία" αυτή καθ' εαυτή;;;

2. Τόσο οι ώριμοι όσο και οι ανώριμοι άνθρωποι διαθέτουν γνώση. Η μεγάλη διαφορά είναι πως ο ώριμος άνθρωπος μπορεί και μετατρέπει τη γνώση αυτή σε πράξεις.
----Η γνώση ευδοκιμεί  και  συνυπάρχει με την ανωριμότητα ;Μήπως ένας ανώριμος  έχει περάσει απλώς από μια γνωστική διαδικασία ( έχει εκπαιδευτεί) ενός αντικειμένου και το μόνο που μπορεί  να κάνει επί του πρακτέου είναι να εφαρμόζει  ένα πρωτόκολλο υλοποίησης της γνώσης χωρίς όμως να γίνεται  "σοφότερος άνθρωπος" ???


3. Ζήσε για σένα και άσε τους άλλους να ζήσουν για τον εαυτό τους! Αν δε το κάνεις για σένα θα μπεις σε μια διαδικασία να θες να αποδείξεις στους άλλους κάτι που πιθανόν να μην είσαι.
----Ερώτημα: Η αποστασιοποίηση και η αδιαφορία  για την αντίδραση( θετική ή αρνητική) του περιβάλλοντός μου  ως προς  την  συμπεριφορά μου και εν γένει στάση ζωής μου,  δεν μεταφράζεται  ως περιφρόνηση  στην κρίση των  συνανθρώπων μου και της κοινής γνώμης   και δεν εμπεριέχει το στοιχείο της αντικοινωνικότητας; Αυτό δεν γίνεται μπούμερανγκ  εις βάρος μου   με ό,τι αυτό συνεπάγεται  ?


4. Άμα σου αρέσει να ονειροπολείς φαντάσου τον εαυτό σου να κατακτά στόχους ρεαλιστικούς και βραχυπρόθεσμους. Αυτό είναι το κλειδί στην πραγματοποίηση των μεγάλων μακροπρόθεσμων στόχων.
---Το να προσπαθώ μεθοδικά με επιμονή και υπομονή να κατακτήσω στόχους  και να μην περιμένω απ' τον Θεό το "μάνα" το καταλαβαίνω.
Αλλά  τα όνειρα  χωράνε   σε σχέδια επί χάρτου ;;;;


5. Αντί να σπαταλάς τον χρόνο σου με ανθρώπους ρηχούς που ξέρεις ότι δε σε γεμίζουν, καλύτερα επένδυσε το χρόνο σου διαβάζοντας ένα βιβλίο.
----Είναι αρκετό ένα βιβλίο ; Τι είδος  και πόσα χρειάζομαι για να καλύψω το έλλειμμα  ανθρώπων με περιεχόμενο στην   ζωή μου  ?

6. Όποιος δε συμπαθεί τον εαυτό του θα κάνει συχνά κριτική στους άλλους. Ό,τι δεν αρέσει στον εαυτό μας άλλωστε το βλέπουμε πολύ συχνά και στους άλλους.
---Είναι προϋπόθεση η αντιπάθεια μου προς τον εαυτό μου για να κριτικάρω τους άλλους;
Όλοι δεν κρινόμαστε και δεν κρίνουμε αλλήλους ; Αυτό συνεπάγεται κάποια διαταραχή της σχέσης  με τον εαυτό μας ;;;


7. Διαφορά ανάμεσα στην αντρική και τη γυναικεία λογική μπορεί να υπάρχει. Η σοφία όμως είναι η ίδια αρετή και για στα δύο φύλα
----Η ρήση δεν μου προκαλεί καμία ένσταση! Μόνο, ας επιτραπεί στην ταπεινότητά μου το ερώτημα." Η "σοφία" στον άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου ,χρώματος, τόπου,εποχής ακόμη και εκπαίδευσης,   μόνο με την Λογική συνδέεται ?

8. Αν οι άνθρωποι που σε βοηθούν για κάτι στη συνέχεια σε πιέζουν να νιώσεις ενοχές ή ευγνωμοσύνη για την πράξη τους, καλύτερα πλήρωσέ τους και φύγε..
---Να πληρώσω; με ποιο αντίτιμο ; Το ίδιο με το δικό τους οπότε έρχομαι στο επίπεδό τους;
Αξίζει τον κόπο; Να δείξω ανωτερότητα μέσω μετριοπαθούς ευγενικής στάσης; Θα την καταλάβουν για να διορθώσουν την δική τους; Ή, μήπως είναι φρονιμότερο ναι μεν να πάρω το καπελάκι μου και να φύγω αλλά όταν βρεθούν σε κάποια ανάγκη και μπορώ να τους συμπαρασταθώ, να το κάνω για να έχω και αναπαυμένη την συνείδησή μου ;;; 


9. Ο χαρούμενος άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη γνώμη των άλλων ανθρώπων.
---- Ο άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του, δεν  γίνεται  περισσότερο  χαρούμενος όταν αγαπά και τους άλλους ανθρώπους,σέβεται την γνώμη τους , την αφουγκράζεται , και την αξιοποιεί ακόμη δια ίδιον όφελος;;;

10. Ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι το άτομο στη σκιά που περιμένει να σε δει να πέσεις. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο ίδιος σου ο εαυτός αν σε σαμποτάρει και σου λέει ότι δε μπορείς
---Γιατί άραγε  πρέπει να έχω κατά νου ότι  εχθρός( ο εαυτός μου ή κάποιος άλλος) παραμονεύει στην ζωή μου ; Μήπως πρέπει να την απομυθοποιήσουμε αυτή την θεωρία και να κοιτάξουμε  πως να διαχειριστούμε  κατά τον πλέον εφικτό τρόπο τις πτώσεις μας, αφού πρώτα δεχτούμε ότι όλα μες την ζωή μας είναι και στην πορεία μας  κάποτε θα συναντηθούμε μαζί τους.?
 Θα σκοντάψουμε σε υφάλους έως και θα γκρεμοτσακιστούμε.
  Σιγά μη και δεν σηκωθούμε ...

  11. Αν σου αρέσει να σκαλίζεις τα πράγματα, καλύτερα σκάλισε στα άδυτα της φιλοσοφίας και της επιστήμης παρά τις ζωές των συνανθρώπων σου.
---Εγώ ο απλός καθημερινός άνθρωπος που δεν έχω εντρυφήσει στην φιλοσοφία  ούτε έχω σχέση με την επιστήμη ,ούτε θεωρώ  εαυτόν το κέντρο του κόσμου, είναι κακό να σκύβω και στις ζωές των άλλων ανθρώπων ,να αποκτώ εμπειρίες ,να παραδειγματίζομαι από αυτές και να μαθαίνω ;;;


12. Μην ασχολείσαι με την κακοπροαίρετη κριτική και τις προσβολές καθώς δεν θα έχουν καμία σημασία όταν θα κατακτάς τους στόχους σου.
---Το ζητούμενο είναι οι στόχοι μου όταν περιβάλλομαι και δέχομαι βολές και προσβολές κακοπροαίρετων ανθρώπων ή,η τοξικότητα και η αρνητική τους ενέργεια που δηλητηριάζουν την ζωή μου;  Μήπως είναι προτιμότερη η αποστασιοποίηση και η απομάκρυνση μου όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες και ο βαθμός σχέσης μαζί τους ;;;

13. Αν λαχταράς κάτι στη ζωή, μην περιμένεις να σου έρθει ουρανοκατέβατο και μην ζητάς την άδεια από κανέναν για να το αποκτήσεις. Δούλεψε σκληρά και γίνε ικανός για να το αποκτήσεις.
---Η σκληρή δουλειά ,η προσπάθεια,η αποφασιστικότητα,η ικανότητα, απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσω ότι θέλω και λαχταρώ, αποκλείουν την συμμετοχή στο ζητούμενο αποτέλεσμα  του παράγοντα  Χ ; Της Τύχης ;Μήπως είναι καταλυτική η επέμβαση της στη ζωή μας για ό,τι λαχταρούμε αλλά και για ό,τι δεν θα θέλαμε ποτέ να μας συμβεί ;;;

14. Η ευτυχία δεν είναι κάτι που το κυνηγάς για να το βρεις. Η ευτυχία είναι νοητική κατάσταση που βρίσκεται μέσα σου και την αποκτάς όταν μάθεις καλά τον ίδιο σου τον εαυτό.
----Αλήθεια ! Υπάρχει  συγκεκριμένη φόρμουλα-συνταγή νοητικής επεξεργασίας΄και δόμησης  της ευτυχίας;
Η μήπως είναι οι χιλιάδες σταγόνες της βροχής των στιγμών που μοιραζόμαστε με αγαπημένους; Στιγμές που όταν βρουν πρόσφορο έδαφος στην ψυχή μας την ενυδατώνουν και εκείνη καρποφορεί χαμόγελα ; Υπάρχει μεγαλύτερη  αληθινότερη, πλέον αυθεντική ευτυχία από το χαμόγελο της Ψυχής μας;


15. Το να μιλάς με τους φίλους σου είναι καλό πράγμα. Το να μιλάς με τους εχθρούς σου, εκείνο είναι το πραγματικό σχολείο όπου μαθαίνεις πολλά.|
---Γιατί να μιλώ με δεδομένους εχθρούς μου; Για να τους ανοίγω δρόμο και πεδίο βολής να εκτοξεύουν τα εχθρικά τους βέλη ; Ή,για να τους  δείχνω  τα χαρτιά μου ,να με διαβάζουν , να με ζυγίζουν καλύτερα και να με βολιδοσκοπούν;
Και γιατί είναι χρήσιμο να παίρνω μαθήματα πρακτικών εφαρμογής μισαλλοδοξίας, ίντριγκας,επιθετικότητας ,υστεροβουλίας από δαύτους,  αντί να  οχυρώνομαι πίσω απ' τις δικές μου αξίες ; Να οργανώνω με σύνεση και πείρα την άμυνά μου ώστε να αποδυναμώνω τα εχθρικά τους επιχειρήματα και να αποκλείω  την  συμμετοχή τους σε ό,τι με αφορά ;


16. Η κατάθλιψη είναι δύσκολη και επίπονη. Είναι όμως και μια ευκαιρία να ανακαλύψει αυτός που πάσχει από αυτήν, βαθύτερες πτυχές του εαυτού του.
---Εγώ η αδαής να εκφέρω  άποψη  πάνω σ' ένα θέμα που μόνο ένας επιστήμονας στον τομέα της Ψυχιατρικής  νομιμοποιείται να το κάνει ; Οχι βέβαια.
Αλλά προσεγγίζω  με δέος το θέμα και  διερωτώμαι εάν είναι σε θέση ένας άνθρωπος  ευρισκόμενος υπό την σύγχυση της κατάθλιψης να εισχωρήσει  σε βαθύτερες πτυχές του εαυτού του ,πόσο μάλλον να τις μελετήσει
.


17. Άμα σου αρέσει να μένεις μόνος αυτό είναι δείγμα πνευματικής ωριμότητας. Επίσης η μοναξιά μπορεί να είναι πολλές φορές παραγωγική.
----Η μοναξιά ;ή, η μοναχικότητα είναι δείγμα πνευματικής ωριμότητας; 

Η μοναξιά δεν είναι σοβαρή,καραμπινάτη  αναγκαστική έλλειψη ανθρώπινης παρουσίας από τη ζωή κάποιου με όλες τις αρνητικές γι' αυτόν επιπτώσεις, εν αντιθέσει με την  μοναχικότητα  που είναι προσωπική επιλογή;;;

18. Μην κρατάς την ευτυχία σου μέσα σου. Μοιράσου την με τους φίλους σου για να τους κάνεις και αυτούς χαρούμενους αλλά και με τους ανταγωνιστές σου ώστε να αναρωτιούνται τι κάνεις καλύτερα από αυτούς.
---Που και πως να κρύψεις την ευτυχία όταν αυτή  ακτινοβολεί  στο πρόσωπό σου;
Ο Έρωτας για την ζωή αναγνωρίζεται στο βλέμμα  ,στη φωνή ,στην κίνησή , στο άγγιγμα ,στην εκφορά του απλού μας λόγου. 
 7 σχόλια:

 1. Τι καλά που θάτανε να είχα απέναντί μου τον "δάσκαλο" της Ψυχολογίας Mikhail Litvak ,και να απαντούσε στα εύλογα πιστεύω ερωτήματα που μου προκάλεσαν οι 18 κανόνες ζωής που αν μπορούσαμε ( ασυζητητί) να εφαρμόσουμε ίσως θα άλλαζαν την ζωή μας προς το καλύτερο ή, τουλάχιστον θα καλυτέρευαν την σχέση μας μαζί της, με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας.

  Σηκώνει όμως πολύ νερό αυτή η συζήτησή μεταξύ μας και όχι μόνο κατά την γνώμη μου που δεν είναι ταπεινή αλλά ούτε δειλή, ούτε αντιδραστική .
  Απλά ρωτώ για να μάθω και να ακούσω κι άλλες απόψεις.
  Δεν έχει σημασία τι εγώ νομίζω αλλά ποια είναι η πραγματική αλήθεια.

  "ΑΛΗΘΕΙΑ" αυτή κι αν είναι αμφιλεγόμενη έννοια.

  γειά μας παιδιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μεγάλος δάσκαλος και ψυχαναλυτής. Με απόψεις ναι, που σηκώνουν κουβέντα και διάλογο. Θα συμφωνήσω μαζί σου Λυγερή μου σε αυτό που λες. Πόσο καλό θα έκανε μια εξομολόγηση ψυχής με τέτοιο άνθρωπο.
  Πολύ όμορφο το θέμα.
  Όσον αφορά την έννοια "αλήθεια" εδώ θα μπει και η Φιλοσοφία.
  Κατά τον Υποκειμενικό Ιδεαλισμό, αλήθεια είναι αυτό που φαίνεται, που γίνεται αντιληπτό με τις αισθήσεις. Δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχουν δεδομένα γύρω μας, που δεν είναι αντιληπτά αλλά υφίστανται με τη δική του οντότητα.
  Χαίρομαι τέτοια θέματα στο διαδίκτυο Λυγερή μου.
  Να είσαι καλά ψυχή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι επειδή Γιάννη μου, είναι αδύνατο να έχω έναν διάλογο με τον καταξιωμένο αυτό επιστήμονα κι ερευνητή της ανθρώπινης ψυχής, γι’ αυτό τόλμησα να δημοσιοποιήσω ενώπιον σας όχι ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Σκέψεις μόνο που κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος δικαιούται,αλλά και προβληματισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψη την επιστημονική ΓΝΩΣΗ των Ειδικών. Την επεξεργάζομαι ,και την αξιοποιώ ως εργαλείο σε μια ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ της,εις όφελος του εαυτού μου κατ’αρχή, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα της οποία θέλω - δεν θέλω είμαι αναπόσπαστο μέλος.
   Τώρα θα μου πεις και δικαίως :
   «Και τώρα τι ζητάς από μας λυγερή; Να μπούμε σώνει και καλά στην ουσία των δικών σου επί μέρους προβληματισμών, να τους κάνουμε και δικούς μας ; Να κουράσουμε την σκέψη μας»?
   Όχι βρε Γιάννη μου , αλλά να ! Εσύ Ξέρεις (εξ’ ιδίων τα αλλότρια) πως:
   Καμιά Ομορφιά, καμιά Σημαντότητα ,καμιά Γνώση ακόμη και επιστημονική, τολμώ να πω και καμιά Αξία, δεν έχει υπαρξιακή συμπαντική υπόσταση ( Τι θράσος ε😉 ) αν δεν την μοιράζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους….

   Αξιοπρόσεκτη κι απόλυτη σεβαστή η τοποθέτησή σου περί «ΑΛΗΘΕΙΑΣ» Αλλά , (κάνοντας χρήση του επιχειρήματος της μοναδικής μας ΜΑΡΙΑΣ Γ,) θα προσθέσω:
   Και η ΑΛΗΘΕΙΑ υπόκεινται στην Αρχή της υποκειμενικότητας για τον απλούστατο λόγο ότι η « εξατομίκευση» ισχύει για κάθε περίπτωση και για κάθε άνθρωπο . Η προσέγγιση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ μη λαμβανομένου υπ’ όψη του παράγοντα της εξατομίκευσης, εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο απώλειας της ουσίας της..

   Καλή Κυριακή αγαπημένε

   Διαγραφή
 3. Καλησπέρα Λυγερή μου, διάβασα πολύ προσεκτικά τις προτροπές του κ.Mikhail Litvak και μου ήρθε ξαφνικά στο νου μια περίπτωση που έζησα με το παιδί μου, νεογέννητο, και τον παιδίατρο. Ήρθε πρώτη επίσκεψη στο σπίτι να το δει και μου έδειξε πώς πρέπει να το πλένω ,πριν το αλλάξω, κάτω από τη βρύση με χλιαρό νερό και να προσέχω τα ματάκια και τον αφαλό του. Υπάκουσα στον ειδήμονα και το αποτέλεσμα ήταν να το έχουμε συνεχώς κρυωμένο, μελανιασμένο και με ακατάσχετες εκκενώσεις. Όταν σταμάτησα να εφαρμόζω το "πρέπει" του παιδιάτρου, το παιδί επανήλθε μια χαρά. Πολλές ανάλογες περιπτώσεις με οδήγησαν στο ασφαλές συμπέρασμα πως ο κάθε οργανισμός, ο κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός και αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα με το δικό του τρόπο. Η μάνα μου που μου έλεγε να μην πλένω έτσι το παιδί γιατί μου έχει μοιάσει και έχει ευαισθησία στην κοιλιά του, ήξερε από πείρα περισσότερα για το μωρό από τον παιδίατρο που έδινε συμβουλές γενικές προς όλους. Η εξατομίκευση είναι σπουδαίο πράγμα για να έχει κανείς αποτελέσματα.
  Οι νουθεσίες των ειδημόνων φοβάμαι πως είναι συμπεράσματα "εργαστηρίου" και δε βρίσκουν σε όλους εφαρμογή.
  Έπειτα, να πω την αλήθεια, έχω πραγματικά βαρεθεί να διαβάζω ή να ακούω από το '80 και μετά συμβουλές ψυχολογίας σε εκπομπές και διάφορα εγχειρίδια αυτοβοήθειας που εκδίδονταν και εκδίδονται κατά κόρον.
  Αντί να καθίσουμε ήσυχα με τον εαυτό μας, να σκεφτούμε, να αναλύσουμε τα λάθη μας και να δουλέψουμε το χαρακτήρα μας, τρέχουμε σε έτοιμες συνταγές ειδημόνων.
  Χάρηκα πολύ τον αντίλογό σου και τις ερωτήσεις- απορίες σου γιατί με κάλυψαν απόλυτα.
  Έχεις κατακτήσει την πολύτιμη ωριμότητα και θα ήσουν σημαντικός συνεργάτης του κ. Mikhail Litvak γιατί αυτά που έμαθε εκείνος θεωρητικά εσύ κλήθηκες να τα μάθεις στη "Γη του Πυρός".
  Αυτή είναι η δική μου άποψη επί του θέματος και θα επαναλάβω πως χάρηκα πολύ τις δικές σου τοποθετήσεις.
  Καλή εβδομάδα να έχουμε
  Σε φιλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου αγαπημένη( αν ζούσα στο περιβάλλον σου και σε αγαπούσα όσο σε παραδέχομαι,σε θαυμάζω και σε ξεχωρίζω μέσα στο διαδίκτυο, σίγουρα θα είχες βρει το μπελά σου μαζί μου κορίτσι μου.)

   Οι βιωματικές εμπειρίες έχουν τέτοια και τόση δυναμική που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις «θεωρίες» των «ειδικών» (απόλυτα σεβαστές και χρήσιμες). Άλλωστε γι αυτό υπάρχει και το λαϊκό γνωμικό «Η εμπειρία είναι ίση με επτά πανεπιστήμια»
   Αλήθεια γιατί ο αριθμός 7 είναι αυθεντία και χρησιμοποιείται για ..έμφαση στην υπερβολή( π.χ επτά χρόνια φαγούρα! και αλλαχού;;;😉) Να κάτι από τα χιλιάδες μικροπράγματα που δεν ξέρω. Εσύ το ξέρεις ; Κάνε τον κόπο να μου το πεις.

   Εκφράζεις εμμέσως, πλην σαφώς, την αποδοχή σου για αυτή την ανάρτηση και μνημονεύεις θετικά τις παρεμβάσεις μου. Σε ευχαριστώ ,αλλά άποψή μου:

   Οποιοδήποτε θέμα ( ακόμη και μια εικόνα)αφορά τον άνθρωπο, τα πάθη του, τα πάθια του, τις αγωνίες του, την απλή καθημερινότητα ,την κοινωνία με τα στραβά της, τα καλά της αλλά και τ’ ανάποδα , αξίζει να τυγχάνει τουλάχιστον της προσοχής του καθ’ ενός μας.

   Εκείνο όμως που αναδεικνύει την ωφελιμότητα ενός θέματος ή μη, όταν κοινοποιείται δημόσια ,είναι η υποστήριξη του στη συνέχεια .
   Όχι ( like η,dislike). «Υποστήριξη» ,κατά την γνώμη μου πάντα, είναι η προσπάθεια ανάδειξης, ουσιωδών( αν υπάρχουν ) παραμέτρων του περιεχομένου που μπορούν έστω και μέχρις ενός σημείου να ωφελήσουν τον αναγνώστη.

   Εσύ Μαρία μου ,( για να περαιώσω τον συλλογισμό μου) έχεις το χάρισμα να ξέρεις ,να μπορείς και να θέλεις να υπηρετείς αυτή την σκοπιμότητα . Το ίδιο κάνεις όχι μόνο στις δικές μας αναρτήσεις αλλά και όπου αλλού παρεμβαίνεις.
   ( σε παρακολουθώ εννοείται).
   Σε ό,τι όμως με αφορά σου είμαι ευγνώμων για την ηθική σύμπραξη στις προσπάθειές μου.

   Καλή Κυριακή, χαριτωμένη κι ανάλαφρη. Χωρίς πολλές-πολλές σκέψεις…

   Φιλιά

   Διαγραφή
  2. Σ'ευχαριστώ που το βλέπεις έτσι Λυγερή μου. Έχουμε σε πολλά θέματα ταύτιση απόψεων.
   Όσον αφορά στον αριθμό 7, κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει την εσωτερική του σημασία γιατί δεν έχει διασωθεί κανένα ολοκληρωμένο έργο που να μας διαφωτίζει πάνω σ' αυτήν. Ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική η εμφάνιση αυτού του αριθμού από τους αρχαίους χρόνους και πολλές οι αναφορές που γίνονται στην Παλαιά και Κενή Διαθήκη. Περισσότερα μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις εδώ...https://www.pronews.gr/istoria/140742_o-pythagoreios-symvolismos-ton-arithmon
   Σε χαιρετώ και σ'ευχαριστώ πολύ.

   Διαγραφή
 4. Κοίτα να δεις που τώρα είδα το θέμα. Από πέρσι που λέμε έχω να πατήσώ το ποδαράκι μου εδώ; Λοιπόν μου αρέσουν τέτοια θέματα γι αυτό το διάβασα με ενδιαφέρον.
  Ο Mikhail Litvak βρήκε 18 πιασάρικους κανόνες για το κοινό που είναι και γενικοί και αόριστοι αφού δεν εμπεριέχεται το ατομικό στοιχείο.
  Αλλά...μια και έχουμε ερωτήματα και πες ότι είμαστε σε ομαδική ψυχανάλυση λέω:
  1) Η επιτυχία είναι προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από το στόχο του καθένα μας. Εμείς αν φτάσουμε το στόχο μας είμαστε επιτυχημένοι. Και αφού θα έχουμε επιτυχία το σχέδιο είναι καλοσχεδιασμένο σίγουρα
  2) Θα περιμένουμε την απάντησή του στο ερώτημα σου που προσυπογράφω
  3) Η συβουλή αυτή εμπεριέχει αδιαφορία. Αν όντως θέλουμε να ζήσουμε για μας δεν θα μας νοιάζει τι λένε οι άλλοι που αυτό είναι αδύνατον να συμβεί εφόσον έχουμε δίπλα μας αγαπημένα πρόσωπα
  4)Ναι χωράνε τα όνειρα που είναι ρεαλιστικά το κατανοώ. Και ονειρεύεσαι την υλοποίησή τους εφόσον οι πράξεις οδηγούν εκεί .
  5)Δεν λέει ότι το έλλειμμα των αληθινά πνευματικών ανθρώπων το καλύπτει ένα βιβλίο. Λέει ότι αντί να ασχολείσαι με κενούς ανθρώπους καλύτερα διάβασε ένα βιβλίο. Η ανθρώπινη επαφή μας είναι αναγκαία αλλά αν δεν είναι ποιοτική καλύτερα μόνοι με ένα βιβλίο
  6) Απλά ξέρεις πώς το καταλαβαίνω; Αν αγαπάμε τον εαυτό μας αληθινά τότε θα είμαστε επιεικείς απέναντί του γιατί ανθρώπινο είναι να έχουμε αδυναμίες και νακάνουμε λάθη. Αρα θα είμαστε και απέναντι στους άλλους...
  7) Ναι συμφωνώ μαζί σου μόνο με τη λογική; Απλά η λογική σε οδηγεί σε συμπεράσματα που έπονται των συλλογισμών.
  8)Α θα συμφωνήσω μαζί του. Είμαι παθούσα ξέρω τι σου λέω. Οι άνθρωποι που σε βοηθούν και ζητούν την ευγνωμοσύνη σου δεν αξίζουν να τους έχει δίπλα σου. Πλήρωσε με όποιον τρόπο και φύγε. Με το δικό τους τρόπο αυτό που θεωρούν πράξη ανταπόδοσης
  9) Και σ'αυτό συμφωνώ μαζί του. Πώς θα αφουγκραστείς τη γνώμη των άλλων; Μάλλον θα την αφουγκραστείς αλλά πώς θα μπορέσεις διαφορετικές γνώμες να της συνταυτίσεις στη ζωή σου;
  10) Συμφωνώ μαζί σου...
  11) Συμφωνώ και σ'αυτό σου το ερώτημα αλλά λέει ''μη σκαλίζεις'' που πιστεύω ότι εννοεί μην προσπαθείς να βγάλεις ''βρώμα'' από τη ζωή των άλλων.
  12)Ναι συμφωνώ απομάκρυνση από κάθε τοξικό άτομο
  13) Προσπάθησε λέω εγώ για το στόχο σου αλλά και παρακάλα η Τύχη να είναι με το μέρος σου ...
  14) Συμφωνείς μαζί του σ'αυτό και εγώ επίσης. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας μαθαίνουμε τη ψυχή μας να χαμογελά
  15) Γιατί η ζωή όπως την έχω μάθει εγώ Λυγερή μου είναι στίβος αγώνων ή αρένα αν θες. Και λίγη ''κατασκοπεία'΄ στις απόψεις των εχθρών μας καλό θα μας κάνει
  16) Μήπως εννοεί ότι η κατάθλιψη σε οδηγεί στον ειδικό που θα σε βοηθήσει να δεις τον εαυτό σου; Αλλιώς και μόνο η λέξη με ανατριχιάζει...
  17) Μιλά πιστεύω για τη μοναξιά ως κατάσταση επιλογής. Αν σου αρέσει, όχι αν αναγκάζεσαι ελλείψει ανθρώπινης επαφής δίπλα σου...και ως επιλογή είναι απαραίτητη πολλές φορές πιστεύω
  18) Ναι συμφωνώ μαζί σου η ευτυχία δεν κρύβεται!! Και να την μοιραστείς μόνο εκείνοι που μας αγαπούν θα γίνουν χαρούμενοι. Οι άλλοι θα σκάσουν....
  Πω πω κατεβατό ολόκληρο έγραψα και δεν το σβήνω
  Γιατί είχα καιρό να μπω εδώ και έπρεπε να ζεσταθώ από το χώρο. Γι αυτό έμεινα τόσο...
  Καλή χρονιά και εδώ Λυγερούλα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή