Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Έρωτευτείτε για ..χάρη Του


Ούτε λίγο ούτε πολύ οι   νευροεπιστήμονες  μας  παροτρύνουν εμμέσως πλην σαφώς να ερωτευτούμε, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ μας σε εγρήγορση  .Να παράγει ισχυρές ορμόνες  όπως ντοπομίνη,οξυτοκίνη και βαζοπρεσίνη πράγμα που αποτυπώνεται αδιάψευστα σε μαγνητική τομογραφία.

Για του λόγου το αληθές οι Αποδράσεις του Νου τυχαία έπεσαν σε κάποιες σχετικές  αναφορές περί της εγκεφαλικής μας σχέσης με τον Έρωτα όπως την προσεγγίζουν σήμερα οι ειδικοί της Νευροεπιστήμης. 


Ας τους ακούσουμε. ΄Οχι ό,τι όσοι έχουμε ερωτευτεί δεν έχουμε προσωπική άποψη και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται όταν ερχόμαστε στα χέρια με αυτόν τον καταζητούμενο ευπρόσδεκτο Εισβολέα της ζωής μας, αλλά ό,τι νέο μαθαίνει κανείς καλό είναι, ακόμη κι αν του είναι αχρείαστο!!!
``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
-----Οι μαγνητικές τομογραφίες φωτίζονται όταν είστε ερωτευμένοι.
Η αγάπη δεν είναι απλώς μια συναισθηματική διαδικασία και οι μαγνητικές τομογραφίες το αποδεικνύουν. Όταν είμαστε ερωτευμένοι ο εγκέφαλος μας παράγει ισχυρές ορμόνες όπως ντοπαμίνη, οξυτοκίνη και βαζοπρεσίνη. Έτσι, οι μαγνητικές δείχνουν δραστηριότητα και φωτίζονται όποτε αυτές οι ορμόνες είναι παρούσες


----Ο έρωτας  προκαλεί μεγάλη «τρικυμία» στον οργανισμό.
Ο καρδιακός παλμός αυξάνεται, η κοιλιά γίνεται… κόμπος και ο ερωτευμένος αισθάνεται ότι βρίσκεται μέσα σε ένα «τρενάκι του λούνα παρκ» που τη μια στιγμή τον ανεβάζει στα ουράνια και την επόμενη τον ρίχνει στα… τάρταρα.

Η επιστήμη έρχεται να εξηγήσει όλο αυτό το «παραλήρημα» και ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι ο έρωτας ξεκινά από τον εγκέφαλο. Διαφορετικές μελέτες συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης.

-----Ερωτας σαν… ναρκωτικό
Για παράδειγμα μικρή μελέτη που διεξήχθη σε 10 γυναίκες και επτά άνδρες που δήλωναν βαθιά ερωτευμένοι έδειξε ότι ο έρωτας δρα στον εγκέφαλο σαν… ναρκωτικό. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μαγνητικές τομογραφίες στους εθελοντές οι οποίοι είχαν ερωτική σχέση από έναν μήνα ως δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της τομογραφίας οι επιστήμονες έδειχναν στον κάθε εθελοντή ή εθελόντρια μια φωτογραφία του αγαπημένου τους προσώπου καθώς και μια δεύτερη ενός ατόμου που έμοιαζε αλλά δεν ήταν το αντικείμενο του πόθου τους.
Όπως φάνηκε ο εγκέφαλος των «ερωτοχτυπημένων» ατόμων αντιδρούσε στην εικόνα του αγαπημένου «ανάβοντας» στις περιοχές που υπό φυσιολογικές συνθήκες εμπλέκονται στα κίνητρα και στην ανταμοιβή.

---«Το έντονο πάθος ενεργοποιεί στον εγκέφαλο το ίδιο σύστημα που ενεργοποιείται όταν ένα άτομο είναι εθισμένο στα ναρκωτικά»  εξηγεί ο Αρθουρ Αρον, ψυχολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Στόνι Μπρουκ που ήταν ο ένας εκ των δύο κύριων συγγραφέων της σχετικής μελέτης. Με άλλα λόγια, το «εθισμένο» άτομο αποζητά το αντικείμενο του πόθου του σαν ναρκωτικό.

Το άγχος για το «έπαθλο»
Αυτός ο «εθισμός» προκαλεί στιγμές ευχαρίστησης αλλά και στιγμές μεγάλου άγχους. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο έρωτας αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έτσι φτιαγμένος ώστε το άτομο να επιλέγει έναν ερωτικό σύντροφο αλλά και να προσπαθεί ασταμάτητα να κερδίζει το ενδιαφέρον του συντρόφου αυτού, φθάνοντας ακόμη και στα άκρα προκειμένου να το επιτύχει.
Όταν είμαστε ερωτευμένοι αισθανόμαστε 
«χαρούμενοι αλλά και αγχωμένοι» σημειώνει η Λούσι Μπράουν, νευροεπιστήμονας από το Κολέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη και έτερη συγγραφέας της μελέτης και προσθέτει: «Το άλλο πρόσωπο γίνεται στόχος ζωής, ουσιαστικά μετατρέπεται σε… έπαθλο».

Η δρ Μπράουν αναφέρει ότι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή αποτελεί σημαντικό τμήμα για την επιβίωσή του. «Μας βοηθά να αναγνωρίσουμε ότι κάτι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά» λέει η ειδικός. Όπως μάλιστα υπογραμμίζει, η επιθυμία να νιώθουμε καλά με το ταίρι μας είναι ισχυρότερη από εκείνη για σεξ.

Σβήνει ο έρωτας;
Ωραία όλα αυτά. Όταν όμως κατακτήσουμε το «έπαθλο», όταν το αντικείμενο του πόθου γίνει επιτέλους δικό μας, ο έρωτας σβήνει;
Όχι πλήρως, λέει ο Αρον. Σε μια άλλη μελέτη ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες 10 γυναικών και επτά ανδρών που ήταν παντρεμένοι επί 21 χρόνια κατά μέσο όρο και δήλωναν ότι συνέχιζαν να είναι τρελά ερωτευμένοι με τον/τη σύντροφό τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και σε αυτούς τους εθελοντές ενεργοποιούνταν περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το δέσιμο με τους άλλους ανθρώπους και με την απόλαυση της επιβράβευσης όταν κοίταζαν φωτογραφίες των συντρόφων τους.
«Για τους περισσότερους ανθρώπους, το σταθερό μοτίβο είναι μια σταδιακή μείωση του παθιασμένου έρωτα αλλά μια αύξηση του δεσίματος, η οποία επιτρέπει στους συντρόφους να μένουν μαζί για μεγάλο διάστημα ώστε να μεγαλώσουν παιδιά» τονίζει ο δρ Αρον.
Πάντως ο ερευνητής υπογραμμίζει ότι οι μελέτες του εγκεφάλου μαρτυρούν  ότι ο έρωτας μεταλλάσσεται με την πάροδο του χρόνου. «Οσο περισσότερα χρόνια μένουν δυο άνθρωποι μαζί, τόσο περισσότερο συνηθίζουν μέσα στη σχέση, δεν φοβούνται ότι ο σύντροφος τους θα τους εγκαταλείψει και έτσι σταδιακά φεύγει εκείνη η συνεχής ‘επιθυμία’ για τον άλλον». 

    
.

7 σχόλια:

  1. Με όλο τον σεβασμό στους νευροεπιστήμονες και το μεράκι τους να ερευνούν τον Εγκέφαλό μας, θεωρώ κομματάκι αυθαίρετο να επεμβαίνουν στα χωρικά ύδατα της Ψυχής παρακάμπτοντας την πολύπειρη , σε θέματα Έρωτα ,καρδιά μας.

    Που πάτε αξιότιμοι κύριοι ,χωρίς ν ΄αποκωδικοποιήσετε τις ηχηρές σιωπές των ερωτευμένων ;
    Χωρίς η ερευνητική σας ματιά να συλλάβει και να ερευνήσει το ουράνιο τόξο που αντικρίζουν δυο ερωτευμένοι όταν κοιτάζονται στα μάτια;

    Ψάξατε αλήθεια την άυλη ροή της αίσθησης που διαπερνά το είναι τους στο άγγιγμα των χεριών τους;

    Και με την ασύλληπτη αποθέωση της ταύτισης της σκέψης δύο ερωτευμένων όταν βρεθούν στην ίδια συχνότητα και το ίδιο μήκος κύματος ασχοληθήκατε άραγε;

    Μην τα περιμένετε όλα από τις μαγνητικές τομογραφίες.
    Συμβουλευθείτε και τις καρδιές των απλών καθημερινών ανθρώπων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αυτό που λέμε ότι όταν φεύγει ο έρωτας μένει η αγάπη. Πολλά φιλιά, Λυγερή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή σου μέρα κορίτσι μου. Μπορεί να συμβαίνει κι έτσι....Εγώ πάντως πιστεύω πως όταν βρούν έδαφος στην καρδιά μας και εγκατασταθούν μονίμως συνυπάρχουν τέλεια και τα δυο στο διηνεκές...

    φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου Λυγερή μου!!!
    Είχε πέσει πριν κάποια χρόνια στα χέρια μου ένα ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας που ανέλυε διεξοδικά τις χημικές αντιδράσει που συμβαίνουν στον οργανισμό μας όταν ερωτευόμαστε.
    Τώρα ξαναθυμήθηκα την έκπληξη που ένιωσα και την απογοήτευση όμως που τα "πυροτεχνήματα" αποκωδικοποιήθηκαν στο μυαλό μου.
    Μου μένει πάντα βέβαια η απορία: τι είναι εκείνο το αρχικό στοιχείο που δίνει το έναυσμα του έρωτα σε έναν εγκέφαλο, δηλαδή γιατί ερωτευόμαστε τον συγκεκριμένο άντρα και όχι έναν άλλον.
    Η ίδια απορία που έχουμε και για τη δημιουργία του Σύμπαντος. Ξέρουμε τα στάδια εξέλιξής του αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα την αρχή της αρχής :)
    Καλό μεσημέρι και πολλά φιλιά από μένα Λυγερή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς προς αυτή την συλλογιστική κατεύθυνση τείνει και η δική μου παρέμβαση Μαρία μου.

      Δηλαδή: Ότι συμβαίνουν στον οργανισμό μας διακριτές χημικές αντιδράσεις όντας υπό την επήρεια του έρωτα και ορισμένες εξ’ αυτών μάλιστα είναι δυνατόν να αποτυπωθούν σκιαγραφικά μέσω ενός μαγνητικού τομογράφου, δεν αποκλείεται στο βαθμό μάλιστα που έχει εξελιχθεί η Νευροεπιστήμη .
      Άλλωστε δεν χρειάζεται μαγνητική τομογραφία να ανακαλύψει κανείς και να επισημάνει τις ανατροπές σε ψυχή, νου και σώμα μας που συνεπάγονται ενός δυνατού έρωτα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Όσοι τόχουν πάθει το ξέρουν πολύ καλά…..

      Στα μυστήρια όμως που πραγματικά συμβαίνουν κατά την διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης ,όπως είναι αυτά που περιγράφω στο σχόλιό μου και άλλα , και στις πολύ εύλογες δικές σου απορίες , υπάρχει επιστήμονας να απαντήσει και σκιαγραφικό μηχάνημα υψηλής ευκρίνειας να σκιαγραφήσει?

      Ποιος άλλος, εκτός από την Ψυχή του ερωτευμένου ανθρώπου,μπορεί να μυηθεί σε αυτά και απλά να τα δεχτεί ως φυσικές επιταγές εκ Θεού εκπορευόμενες ?????

      Δεν εξαπλουστεύω ένα τέτοιο κορυφαίο ζήτημα που μελετάται από την παγκόσμια Επιστημονική κοινότητα , αλλά σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτομαι από «διαγνώσεις» διαγνωστικών μηχανημάτων υψηλής Τεχνολογίας.
      Έλεος βραδιάτικα !!!!!
      Φιλιά Μαράκι μου κι ας αρκεστούμε για την ώρα στην πολλά( συνήθως) υποσχόμενη Άνοιξη

      Διαγραφή
  5. Κοίτα να δεις τώρα τι λένε οι επιστήμονες ε; Σίγουρα αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας αλλά και στην ψυχή μας σαν είμαστε ερωτευμένοι είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και η ερωτική ένταση, με όλες της τις μορφές, είναι σίγουρο ότι σωματοποιούνται. Θα παράξουν δηλαδή σωματικές επιδράσεις και βιολογικά αποτελέσματα. Είναι σίγουρο.
    Τώρα, έρχονται μια σειρά ερωτήματα, όπως αυτά που αναφέρει η Μαρία εδώ ή η Μία πιο πάνω.
    Ναι, το επόμενο στάδιο του έρωτα είναι η αγάπη και ο σεβασμός. Το ώριμο στάδιό του.

    Αλλά ο έρωτας είναι και πάθος, είναι και πόθος. Είναι φωτιά στο κορμί, είναι φούντωμα στις αισθήσεις, με λίγα λόγια είναι ο Οργασμός! δεν υπάρχει άλλη "αγιασμένη" λέξη να το περιγράψει.

    Λυγερή μου, μας ταξίδεψες και σήμερα σε στοχασμούς μεγάλους ναι; Το ξέρεις! αχ ο Έρωτας! μια από τις τρεις πηγές δημιουργίας της ίδιας της ζωής.

    Φιλιά πολλά Λυγερή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιάννη μου ρεαλιστή, που βάζεις τον δάκτυλο στον τύπο των ήλων και λες τα πράγματα με τ΄ όνομά τους .Καμία αντίρρηση δεν έχω σε όσα επισημαίνεις. Και ποιος μπορεί να έχει άλλωστε.?

      Μόνο που η ταπεινότητά μου τόλμησε(μέσω του σχολίου μου) να προσεγγίσει υπαρκτές αλλά άυλες καταστάσεις που βιώνουν οι ερωτευμένοι. Καταστάσεις που δεν «πιάνονται» από τις αισθήσεις αλλά από τις κεραίες των ερωτευμένων. Κεραίες που κανένα Διαγνωστικό μηχάνημα δεν έχει, όση υψηλή ευκρίνεια και αν διαθέτει. Μόνο ο εκλεκτός του Θεού κατέχει.Ο άνθρωπος !

      Σε ευχαριστώ πάντα για την παρουσία σου και ωραία νύχτα σου συνιστώ αποκλειστικά δική σου, που να μην την πιάνει κανένας δορυφόρος ....
      Φιλί

      Διαγραφή