Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ !!


 Παρεμβαίνω εκ νέου στην ανάρτηση , επιμένω στην σπουδαιότητα  αλλά και την σκοπιμότητά της σε αντιπερισπασμό....και το εννοώ.

Σας το ζητώ: Μην προβείτε σε  "like" αν δεν διαβάσετε τουλάχιστον αυτή την παρέμβαση  μου.Θέλει λίγο περισσότερο από τον πολύτιμο χρόνο σας ,αλλά ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΣΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ  ΤΩΝ ΧΑΛΕΠΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο σπουδαίος επιστήμονας που θέλει να ιδρύσει ερευνητικό κέντρο κατά του brain drain





Ο Έλληνας επιστήμονας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι 37 ετών και είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα λαμπρότερα μυαλά στον κόσμο. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ύστερα μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Στη συνέχεια σε ηλικία μόλις 27 ετών έγινε επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ, μετά από ένα διάστημα συνεργασίας με τη Microsoft.
Όμως, ο κ. Δασκαλάκης έκανε όλη την επιστημονική κοινότητα να υποκλιθεί όταν κατάφερε να λύσει το γρίφο του Νας (John Forbes Nash), μια εξίσωση που για 60 χρόνια δεν είχαν καταφέρει να λύσουν όλοι οι μαθηματικοί του κόσμου.
Ο σπουδαίος Έλληνας επιστήμονας αμφισβήτησε την καθολικότητα του περιβόητου «Nash equilibrium», το οποίο για έξι δεκαετίες ήταν το κατεξοχήν εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσματος στρατηγικών συγκρούσεων στα Οικονομικά. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Έχει κερδίσει το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων.
Τώρα ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπός του ερευνητικού κέντρου θα είναι η παραγωγή τεχνολογίας αιχμής, αλλά και η καταπολέμηση του brain drain. Brain drain ονομάζεται το φαινόμενο φυγής ικανών νέων ελλήνων επιστημόνων και όχι μόνο από τη χώρα μας λόγω της κρίσης.
Το ερευνητικό αυτό κέντρο θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές και θα εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή του την πρόθεση αποκάλυψε κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής οργάνωσης, όπου παρουσίασε μια ομιλία με τίτλο «Πώς οι τεχνολογίες πληροφορικής αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας». Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: ««Είμαι εκπαιδευτικός. Στόχος του έργου μου είναι να καλλιεργήσει την ανθρώπινη γνώση περαιτέρω και να εμπνεύσει τους νέους να είναι και οι ίδιοι δημιουργικοί, αλλά και να βρουν τρόπους με τους οποίους θα επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους».
Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Έλληνας καθηγητής που κέρδισε το βραβείο Rolf Nevanlinna της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης, σχολίασε πως ο κύριος επιστημονικός του στόχος είναι να ωθήσει νέους ανθρώπους στην γνώση και στη συνεχής εξέλιξη

---------------------------------------------------------------

Έχω  τάση διαφυγής .Δεν είναι  μυστικό .
Δραπετεύω από το παρόν  όταν αυτό μου γίνεται κλοιός ασφυκτικός  και με πνίγει.  Όχι  επειδή αθλητής στο άθλημα της ζωής  που εξ΄ορισμού είμαι υποχρεωμένη να  συμμετέχω, αλλά  ως  περιπατητής στην  Ελληνική πολιτική πραγματικότητα .
Αυτή,που η εικόνα της υπό μορφή φρενίτιδας με  βρώμικη κατακουρελιασμένη ρόμπα, μπουκάρει από  την Βουλή των Ελλήνων,αλλά κι απ τα καντούνια της κοινωνίας μας  στις οθόνες της τηλεόρασης και μέχρι να πατήσω το κουμπί να την εξαφανίσω από τα μάτια μου , να την καταργήσω από τα αυτιά μου,να πάρω οξυγόνο, μου κόβεται η ανάσα.

 Αν αυτή η διχαστική ρητορική, η χαμηλού επιπέδου διαλεκτική ποιότητα  αντεγκλήσεων  των Εκπροσώπων του Έθνους μας,οι πράξεις βίας και τραμπουκισμού    είναι για κάποιους μια "εκδοχή"  Δημοκρατίας,
ΟΧΙ  συμπολίτες μου,ευχαριστώ δεν θα πάρω.
Γι αυτό  ,σε αντιπερισπασμό  αυτού του "όνειδος" που ζει η Ελληνική κοινωνία στο Σήμερα,  δραπετεύω  στο  εγγύτερο (επείγον) Αύριο.
Κάνω έκκληση από την θέση του πολίτη του ανώνυμου Ελληνικού πλήθους,να βρεθεί  έστω ο ΕΝΑΣ ! 

Μου είναι αδιάφορη η πολιτικογραφημένη ταυτότητα του,το αξίωμά του,αρκεί να διαθέτει το σθένος ,την ικανότητα  της μεταλαμπάδευσης της ΑΓΑΠΗΣ γι αυτήν την έρμη Πατρίδα που βαριά αγκομαχά.
Να  τολμήσει να θεσμοθετήσει και εφαρμόσει ΙΣΧΥΡΑ κίνητρα  επαναπατρισμού  των Παιδιών της Ελλάδος. Αυτού του έμψυχου Ελληνικού κεφαλαίου που λάμπει και κοσμεί  σήμερα τις κορυφές της παγκόσμιας Επιστημονικής κοινότητας αλλά και σε εκείνους  που μένουν αναξιοποίητοι ακόμη στην Πατρίδα κι έχουν βάλει πλώρη  για την ξενιτιά.
Με  Σκοπό και στόχο  να τους εμπιστευτεί ο λαός  το χτίσιμο και την διαχείριση του μέλλοντός μας .
Νισάφι πια με τους επίδοξους σωτήρες και  πολιτικές συμπεριφορές (ρετάλια  άλλων εποχών) ανίκανες να κρατήσουν αρραγή κι αλάβωτο  τον κοινωνικό ιστό.  

Ελάτε να αποδράσουμε μαζί θα το χαρείτε.

``````````````````````````````````````````````````````````````

Ελληνες στην κορυφή της επιστήμης
Συναθροίζονται στην ελίτ της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, στελεχώνοντας κυρίως κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, 45 νέοι Ελληνες (εικονίζονται μερικοί). Η διαδρομή τους αποκαλύπτει τα ίχνη συνεχούς αιμορραγίας αξιοσύνης από τον ξενιτεμό αυτού του έμψυχου εθνικού κεφαλαίου.

Σαράντα πέντε Έλληνες επιστήμονες γεννημένοι από το 1974 και μετά,έχουν δημοσιεύσει εργασίες με επιρροή στο κορυφαίο 0,1% της παγκόσμιας επιστήμης. Μπορούμε να διδαχθούμε κάτι αν εξετάσουμε πού βρίσκονται, πού εκπαιδεύτηκαν, με τι ασχολούνται; Τριάντα επτά γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Eξι έγιναν μέλη ΔΕΠ εδώ. Μία επιστήμων διέπρεψε διεθνώς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν η αίτησή της για άδεια άνευ αποδοχών δεν προωθήθηκε. Οι άλλοι πέντε βρίσκονται ακόμη στο Αριστοτέλειο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, και ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης – κανένας στην πρωτεύουσα. Η έλλειψη καινούργιων θέσεων λόγω κρίσης επιδείνωσε τη γήρανση του καθηγητικού δυναμικού. Επιπλέον, η φήμη ότι νέοι ερευνητές είναι πιο ευπρόσδεκτοι σε περιφερειακά πανεπιστήμια φαίνεται βάσιμη. Από 40 που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό, 19 βρίσκονται στις ΗΠΑ, επτά στη Μεγάλη Βρετανία. Οι περισσότεροι στελεχώνουν κορυφαία πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα. Επτά δραστηριοποιούνται σε εταιρείες, δικές τους ή σε γνωστούς κολοσσούς (Microsoft, Google, Genentech).


                        Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, τιμήθηκε με το βραβείο Rolf Nevanlinna, κορυφαία διάκριση της Διεθνούς Ενωσης Μαθηματικών.

                              Ελευθερία Ζεγγίνη
Καθηγήτρια στο βρετανικό ινστιτούτο γενετικής Wellcome Trust Sanger, επικεφαλής ομάδας που ανακάλυψε νέα γονίδια που συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα.

                              Μανόλης Κέλλης
Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, η έρευνα του οποίου εστιάζει στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.

                              Έλλη Παπαεμμανουήλ
Επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center, που ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.



                       Γιώργος-Μάριος Αγγελέτος
Καθηγητής στο οικονομικό τμήμα του ΜΙΤ, ερευνά θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής. Πραγματοποίησε το διδακτορικό του στο Χάρβαρντ.



                           Μαγδαληνή Πολυμενίδου
Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, διερευνά τα μοριακά μονοπάτια που προκαλούν νευροεκφυλισμό στην αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).



                               Ντέμης Χασάμπης
Συνιδρυτής του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης DeepMind στο Λονδίνο, πρώην πρωταθλητής στο σκάκι και σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών.



                            Γεωργία Σαλαντή
Επικεφαλής ερευνητικής ομάδας και 
αναπληρώτρια
καθηγήτρια στο Tμήμα Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία.


Γεωργία Χατζηβασιλείου, Genentech, RAF Inhibitors, Cancer Immunotherapy, Translational  Oncology

Ιάσων Τυλιανάκης, University of Canterbury, Food webs, Ecological networks, Global change biology



Αντώνης Ρόκας, Vandebilt, Evolutionary Biοlogy, Evolutionary Genetics



Ντίνα Παπαγιαννάκη, Google, Computer Networking, Data communications

 Θωμάς Καραγιάννης, Microsoft, Networking, Systems Measurements


Πλήρες ρεπορτάζ από τον 
 ΙΩΑΝΝΗ Π.Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗ*στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

* Ο κ. Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ. Το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Μετά τα Αφύσικα», δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

11 σχόλια:

  1. Δεν απολογούμαι για την εμμονή μου να προβάλλω Ελληνικές παρουσίες που λάμπουν στο παγκόσμιο στερέωμα και κάνουν την διαφορά. Απλά εκδηλώνω την Ελπίδα μου για ένα καλύτερο αύριο.

    Δεν κρύβω δε την ευχαρίστησή μου όταν βλέπω αναγνώστες στο διαδίκτυο να συμμερίζονται την προσπάθειά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άξιοι εκπρόσωποι. Άξια παιδιά της επιστήμης και του πνεύματος. Με τη θετική τους σκέψη και προσφορά. Και καλά κάνεις και εκδηλώνεις την ελπίδα σου για ένα καλύτερο αύριο Λυγερή μου.
    Μαζί σου συνοδοιπόροι σε αυτή τη σκέψη.
    Σε φιλώ με ευχές για όμορφο Σάββατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι κατ'ανάγκη υποχρεωτικό ούτε εύκολο να συμμερίζονται οι άλλοι τις δικές μας ελπίδες πάνω σ' ένα τέτοιο θεμελιώδες θέμα της Ελληνικής Πολιτείας όπως το ξεσκαρτάρισμα της παλιάς πολιτικής φρουράς και αντικατάστασή της με νέο αίμα. Με νέους άφθαρτους και αναγνωρισμένης αξίας ανθρώπους τόσο στο πεδίο των επιστημών όσο και την προσωπική τους ζωή.Ανθρώπους με νοοτροπία,αντίληψη, και όραμα δημιουργίας απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυγίανση τόσο της πολιτικής όσο και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

    Τώρα αν εστιάστηκα και δημοσιοποίησα τις δικές μου ελπίδες σε αυτούς είναι κυρίως γιατί ένοιωσα ωραία ,παρήγορα κι αισιόδοξα για το μέλλον πράγμα που ήθελα να το μοιραστώ με τους αναγνώστες του ΠΗΓΑΙΜΟΥ αλλά και για να αποτυπωθούν η πίστη και η ελπίδα μου στο Ελληνικό έμψυχο δυναμικό της χώρας μας,στην πολύπαθη πορεία μου για την Ιθάκη. Ένα έμψυχο δυναμικό που δεν είναι ικανοί να το ακυρώσουν κάποιοι εκπρόσωποί μας στην Βουλή των Ελλήνων με την ευτέλεια που εκπέμπουν μέσα από την άσκηση και εν γένει πολιτική τους συμπεριφορά.

    Αύριο είναι μια άλλη μέρα εύχομαι καλύτερη από τις προηγούμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 23χρονη Ελληνίδα βγήκε πρώτη στον κόσμο στη Ρομποτική

    Το πρώτο βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας στη Σαγκάη μόλις κατέκτησαν η Διάνα Βουτυράκου με την ομάδα της, η τελειόφοιτη στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου με εξειδίκευση στη Ρομποτική- Χειρουργική, συνιδρύτρια της φοιτητικής ΜΚΟ Unique Minds, που στα 23 της έγινε δασκάλα ρομποτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα γιατρό για καινοτομία στην έρευνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

    Με το Barancik Prize, το βραβείο το οποίο απονέμεται στους επιστήμονες που καινοτομούν στην έρευνα πάνω στη πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας – MS), θα τιμηθεί η Δρ. Κατερίνα Ακάσογλου, ερευνήτρια των Gladstone Institutes και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NASA: Μία Ελληνίδα ερευνήτρια ανάμεσα στους καλύτερους νέους επιστήμονες στον κόσμο

    Δημοσίευση: 18 Δεκεμβρίου 2018, 'ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

    Είναι μόλις 30 χρονών, αλλά η δουλειά, η εξειδίκευση και τα επιτεύγματά της δεν μαρτυρούν σε τίποτα το νεαρό της ηλικίας της. Η ερευνήτρια της NASA Ελένη Αντωνιάδου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους νέους επιστήμονες στον κόσμο.

    Γεννημένη το 1988 στη Θεσσαλονίκη, η Ελένη Αντωνιάδου ξεχώρισε από το 2015, όταν το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στη λίστα «30 under 30” με τους 30 καλύτερους επιστήμονες κάτω των 30 ετών, χάρη στα επιτεύγματά της στο χώρο της υγείας.

    Ακόμη και πριν από αυτό όμως, η νεαρή Ελληνίδα είχε διακριθεί και αναγνωριστεί διεθνώς χάρη στη δουλειά της στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων, μιας πρωτοποριακής και φιλόδοξης μεθόδου που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές.

    Οι διακρίσεις που έχει λάβει περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη βράβευσή της το 2012 ως η πιο ελπιδοφόρα ερευνήτρια από τη NASA και την ESA (την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία) το 2012, ή ως «γυναίκα της χρονιάς” στο χώρο της τεχνολογίας το 2015 στην Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, έλαβε υποτροφία από τη NASA έχοντας ήδη διαπρέψει στις σπουδές της στη Βιομηχανική στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

    Στην ιστοσελίδα της NASA η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως «υβριδικό επιστήμονα”, ενώ περιγράφει όλους τους τομείς δράσης που τη γοητεύουν επιστημονικά και επαγγελματικά, μεταξύ των οποίων η βιομηχανική, η ανάπτυξη τεχνητών οργάνων και η εξερεύνηση του διαστήματος.

    Στην πράξη, είναι ερευνήτρια στους διεπιστημονικούς τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής, και της Βιοαστροναυτικής, με εξειδίκευση στην ανάπλαση τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα ως εναλλακτική θεραπευτική οδό για τις μεταμοσχεύσεις. Έχει εργαστεί πάνω στη δημιουργία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, τεχνητού δέρματος, μυών, αυτιών, νεύρων και οισοφάγου, ενώ έχει σχεδιάσει μια σειρά βιοαντιδραστήρων και εργαλείων μηχανικής ιστών καθώς επίσης έχει δημιουργήσει την πρώτη βιοτράπεζα βλαστικών κυττάρων από αμνιακό υγρό στον κόσμο. Επίσης έχει πραγματοποίησει πειραματικές μελέτες για την ανάπτυξη βιο-νανορομπότ ως μεταφορείς φαρμάκων για στοχευμένες καρκινικές θεραπείες καθώς και κλινικές δοκιμές για βλαστικές θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα.

    Πέραν αυτών όμως, δεν κρύβει ότι όνειρό της θα ήταν να γίνει επίσης αστροναύτης και να συμβάλλει στην εξερεύνηση του διαστήματος. Τα όνειρά της μέχρι ένα βαθμό έγιναν πραγματικότητα, μικρή φορούσε μπλουζάκια με το logo της NASA, τώρα πια εργάζεται και διαπρέπει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μεγαλείο αυτού του νέου Οραματιστή δεν είναι απλώς μια προσπάθεια να βελτιώσει,να απαλύνει την Ελληνική Πολιτεία από την διαχρονική μάστιγα του brain drain αλλά να πολεμήσει,μέσω της επιστήμης του΄, το κακό στην ρίζα του. Δεν είναι μια καινοτόμος Επανάσταση αυτή; Ποιος θα βρεθεί να δώσει χώρο Ελληνικό σε αυτόν τον Έλληνα Επαναστάτη ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λάθος !!!! Το ερώτημα που θάπρεπε να τεθεί είναι πιο ξεκάθαρο.

    ΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΕ ΑΠΛΕΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΕ ΈΝΑΝ ΤΈΤΟΙΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο πάνθεον των νέων ανθρώπων απ' 'όλους τους χώρους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη συστάδα του πολιτικοκοινωνικού Ελληνικού status εκ θεμελίων, υπάρχουν τόσοι πολλοί που η αναφορά τους σ' αυτούς ξεπερνά τα "όρια" αυτής της σελίδας.

    Εμείς μέσα από την αγωνία μας για το "σήμερα" απλά αποδράσαμε σ' ένα "αύριο" που δεν θεωρούμε ανέφικτο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο σε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους. Μπράβο σε αυτά τα μυαλά που γεννά η πατρίδα μας. Μακάρι να μην τους είχε εξαναγκάσει σε μετανάστευση. Μακάρι να κράταγε εδώ αυτά τα μυαλά. Ίσως έτσι να μπορούσαμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Πολλά φιλιά και καλό μήνα, Λυγερή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται πως "η ελπίδα πεθαίνει τελευταία " Μία μου.
      Ας διατηρήσουμε την φιλοδοξία ότι δεν θα βιώσουμε τον θάνατό της.
      Όπως και νάχει όμως όλοι αυτοί οι "πολύτιμοι" Έλληνες αποτελούν ένα κεφάλαιο για την πατρίδα μας που είναι εγκληματική παράλειψη της Πολιτείας να το αφήνει ανεκμετάλλευτο.
      Ίδωμεν !
      Καλό μήνα και σε Σένα και οπωσδήποτε ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο με Υγεία ,μακριά από ιώσεις παντός τύπου...

      Διαγραφή