Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Φακέλωμα του γυμνού απ' την ομίχλη του fb

Τιτσιάνο – Danae (1544) ( Το πάντρεμα της θρησκείας με τον έρωτα)

Ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Τιτσιάνο, εμπνευσμένο από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίντιο, που στηρίζεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Η όμορφη Δανάη ήταν ένας από τους μεγάλους έρωτες του Δία, που για να την συναντήσει μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή. Ο πίνακας ενέχει το στοιχείο της σπιρτάδας καθώς «παντρεύει» τη θρησκεία με τον έρωτα.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
``````````````````````````````````````````````````````````````````````

 Οι πληροφορίες  περί της  κατάργησης της ανάρτησης μου « Λόγια Γραμμένα στην Άμμο https://ligeris.blogspot.com/2018/05/blog-post_30.html

την αποδίδουν  σε ΑΝΑΦΟΡΑ  κάποιου εκ των άσπονδων «φίλων» στο FB. 
 
Προς τούτοις ,με έκπληξη μου  διαπιστώνω ότι  το φαινόμενο αυτής της τακτικής  είναι σύνηθες και οι περισσότεροι χρήστες του fb το έχουν υποστεί τουλάχιστον  μία φορά.

Παίρνω λοιπόν την αφορμή  να θέσω το θέμα  προς συζήτηση με πρόθεση καλή, επικαλούμενη την κοινή λογική  που πιστεύω πως διαθέτουμε όλοι μας . 
  
Απευθύνομαι σε όσους επιδίδονται στο προσφιλές αυτό άθλημα αφορεσμού, της  «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ-ΑΝΑΦΟΡΑΣ»  εν κρυπτώ πάντα .Άσχετα με το τι κάνει -δικαίωμά της-η αχανής πλατφόρμα  του fb.

Γιατί κύριοι ;;;Δεν θα ήταν γονιμότερο, ωφελιμότερο, εντιμότερο, δημοκρατικότερο να απευθύνομε  την διαμαρτυρία μας, τις  αντιρρήσεις μας ,τις ενστάσεις μου με επιχειρήματα και κόσμιο τρόπο φυσικά  απ’ ευθείας στον  συντάκτη μιας δημοσίευσης κειμένου ή εικόνας ?
Να ανοίγαμε έναν πολιτισμένο διάλογο μαζί του ; Να υποβάλαμε τις διαφωνίες μας, να του εκφράζαμε τον θυμό μας για  την  πιθανή βλάβη που προκάλεσε σε μας  ή και στο κοινό σύνολο, η άλφα ή, η  βήτα  δημοσίευσή του ;
 Τα συμπεράσματα που θα προέκυπταν από μια τέτοια ανοιχτή δημόσια συζήτηση  δεν θα σηματοδοτούσαν θετικά  την  σύγχρονη Ελληνική  πολιτιστική μας  κουλτούρα ;

Με το να κάνουμε χρήση του δικαιώματός παρέμβασή μας, της αυτόματης  εφαρμογής του fb να εξαφανίζει μιαν εγγραφή ή να καταργεί προσωρινά μια σελίδα  ποιος και σε τι ωφελείται ;;;
Για ξανασκεφτείτε  το λιγάκι…Ίσως έτσι να γνωριστούμε  όλοι απ’ την αρχή !!!!



Προκαλώ όλους τους πουριτανούς ( και γω είμαι λίγο-πολύ μία από εσάς)  επιτρέψτε μου, ανεβάζοντας αυτές τις αριστουργηματικές  ερωτικού περιεχομένου δημιουργίες .
 
«Ύμνος« στην επιθυμία το έργο του ιταλού γλύπτη Αντόνιο Κανόβα, που αναδεικνύει την αγάπη ως ψυχική ανάταση και ανάσταση. Είναι ίσως ο μόνος καλλιτέχνης που έχει «μεταφέρει» το σεξ σε μάρμαρο. Το αγάλματά του είναι άκρως ερωτικά καθώς «χαράσσει» το αισθησιακό στοιχείο της σάρκας στο ψυχρό μάρμαρο



Μπλε ομίχλη αγκαλιάζει μια γυμνή γυναίκα στον εξαιρετικά επεξηγηματικό πίνακα του Κορέτζιο, που αποτυπώνει την ποικιλομορφία της ελληνικής μυθολογίας. Η μεταμόρφωση του Δία σε ταύρο για να αποφύγει της υποψίες της Ήρας είναι αυτό που απασχολεί τον καλλιτέχνη στον συγκεκριμένο πίνακα. Την μεταμόρφωση αυτή τη μετουσιώνει ο ιταλός ζωγράφος σε ερωτική φαντασίωση, ενώ τον απασχολεί το «φακέλωμα» του γυμνού από την ομίχλη.

6 σχόλια:

  1. Δυστυχώς Λυγερή μου έχουμε "ανθρώπους" που κινούνται στις σκιές! Καθώς η δική τους ελλειμματική προσωπικότητα δεν αντέχει την αντιπαράθεση μέσω διαλόγου και συζήτησης, προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από εντελώς προβληματικά και έωλα μέσα που τους παρέχουν οι διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και δη το facebook για να εκφραστούν πίσω από έναν υποκριτικό πουριτανισμό.

    Η Στάση και συμπεριφορά τους είναι εκτός από γραφική και ανιστόρητη, κακόβουλη και δειλή.
    Έτσι πλακώνουν τις ...αναφορές!

    Το facebook δυστυχώς είναι παντελώς προβληματικό σε τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές και έχει πολλαπλά εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
    Δεν αξίζει να χαλιέσαι. Ειλικρινά. Έχεις τα υπέροχα μπλογκς σου, μέσα από τα οποία, ελεύθερα και ανατρεπτικά μπορείς να εκφραστείς και να συμμετάσχουμε και εμείς σε αυτήν την μυσταγωγία.

    Το γυμνό έχει στοχοποιηθεί ναι. Όμως ο κεκαλυμμένος σεξισμός και το light πορνογράφημα αβαντάρεται με το παραπάνω. Χωρίς ντροπή ή ενοχή.
    Και σε μένα είχαν επιβάλλει ....ποινή πριν κάτι μήνες.

    Δεν αξίζει κορίτσι μου. Βάζε εδώ τα γυμνά σου αν θέλεις και η δυνατότητα των φίλων και γνωστών σου απείρως μεγαλύτερη. Και αν θέλεις να το κοινοποιήσεις για λόγους τεχνικούς, μην βάζεις την εικόνα του θέματος. Κόψε την.

    Άντε κοπέλα μου και όμορφα να είσαι και να νιώθεις σε ένα ...γυμνό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζητούμενο Γιάννη μου είναι να μπορεί να ανεβάζει κανείς ανενόχλητα "γυμνά" που προσβάλλουν πιθανόν τα χρηστά ήθη κάποιων ή , ακόμη και την αισθητική κάποιων άλλων ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ !!!!

      Το ζητούμενο τουλάχιστον για μένα είναι: "η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης που παρέχεται στους κοινωνούς μιας ευρύτερης επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου, να ανεβάζει πολιτιστικά το επίπεδο των εμπλεκομένων.Να διευρύνει τη γνώση σε επίπεδο πληροφόρησης. Να δίνει την δυνατότητα σε επαΐοντες να καταθέτουν τον οβολό τους στην Ποίηση,στην συγγραφή,στις εικαστικές τέχνες καλλιεργώντας έτσι την πνευματικότητα των αναγνωστών ή θεατών των δημιουργημάτων τους.
      Αν αντί αυτού του αποτελέσματος ,η ελεύθερη έκφραση ιδεών και τοποθετήσεων γενικώς συμβάλλει στην αναπαραγωγή απωθημένων,μνησίκακων αναγκών, εκδικητικών αναφορών ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο ,καλύτερα να οριοθετείται αυστηρά γνωστικά, διεξοδικά ελεγμένα ώστε αντί προσφοράς στον πολίτη να μην μεταβάλλεται σε επιθετικό εργαλείο σε χέρια αντιφρονούντων, αντιπαθούντων ,ανταγωνιστών,και όλων των ειδών αντιπάλων.

      Σε ευχαριστώ για την συμπαράσταση .

      υγ:Δεν ξέρω πράγματι,αν έκανα καλά που κοινολόγησα το θέμα από ευθιξία και μόνο.

      Μήπως όμως είναι καιρός να λέμε και κανένα ΟΧΙ, όχι μόνο σε πολύ σοβαρά και πολύ σημαντικά που προκύπτουν στην κοινωνία μας ,αλλά και στα μηδαμινά και τα ασήμαντα ; Μήπως εθιζόμαστε στα ασήμαντα και τιποτένια σωπαίνοντας κι όταν χρειάζεται πραγματικά, ψάχνουμε και δεν βρίσκομε την βροντερή φωνή μας;;;;
      Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.....

      Το καλοκαιράκι σου νάναι υπέροχο και να το απολαύσεις με όλες σου τις αισθήσεις.

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλά έκανες και το κοινοποίησες το θέμα Λυγερή! Έτσι πρέπει. Δεν γίνεται να καταπίνουμε αμάσητα ότι μας πετάνε με ηλίθιες δικαιολογίες μάλιστα. Καλό είναι, όπως λες, να ακουστεί και κανένα "όχι". Να χαραχτεί και κάποια εναντίωση βρε παιδί μου.
    Θέλω να προσέχεις τον εαυτό σου και να περνάς όμορφα το καλοκαίρι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ Γιάννη μου στο μέτρο του δυνατού και όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες της ζωής μου. Δεν είμαι αχάριστη τα καταφέρνω καλά με τα....πρακτικά .Έχω ένα εργαλείο βοηθό για όλες τις δουλειές ...το μυαλό μου.Το βάζω σε ενέργεια και γλυτώνω τον περισσότερο σωματικό κάματο των υποχρεώσεών μου .
      Ο μεγάλος μου κόπος είναι στη συναισθηματική διαχείριση των ¨πραγμάτων". Από τα μηδαμινά έως τα σοβαρότερα μηδέ των υπαρξιακών εξαιρουμένων..
      Καλή βραδιά με καλή παρέα και ωραίες σκέψεις ακόμη και περιττές...

      Διαγραφή
  3. Καλως επραξες και το κοινολογησες καλη μου συμφωνω απολυτα μαζι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και και φυσικά την συν αντίληψη μας.

      Διαγραφή