Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Περί "ου" ο Λόγος...



Η "γλώσσα" που χρησιμοποιούμε δεν είναι μόνο  εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας που χάρισε κατ' εξαίρεση ο Θεός στον άνθρωπο.
Είναι μια θαυματουργή, ευμετάβλητη, εξελισσόμενη γνωστική διαδικασία μέσω της οποίας διοχετεύουμε προς τα έξω, ό,τι παράγεται στον εσωτερικό μας κόσμο με έδρα το νου και αφετηρία την ψυχή ....
Πράγματι μαγική διαδικασία η εκφορά του λόγου ,προφορικού ή, γραπτού.

Ο παντοδύναμος λόγος με  πολλαπλές εκφάνσεις:
Ως προς τα είδη του , Καθομιλούμενος ,Ποιητικός, Συγγραφικός, Δημοσιογραφικός Λογοτεχνικός,  Επιστημονικός, Πολιτικός, Ιερατικός κ.λ.π.
Ως προς τα διακριτικά  του,  Μεγαλόπνοος, Σοφός, Πλούσιος κι Ευρηματικός.
Σεβαστικός, Καθαρός, Αξιόπιστος κ.λ.π.
Ενίοτε όμως  υβριστικός ,χυδαίος, βρώμικος ποταπός, δ ι α τ α ρ α γ μ ε ν ο ς ακατάληπτος αξιολύπητος στη φτώχεια του και αποκρουστικός στη δυσοσμία του . Δηλητηριάζει  ακόμη κι όταν δεν μας αφορά.

 "Τα λόγια με πληγώνουν"  .
Είναι όμως η ευαισθησία  στις λέξεις το κουσούρι μου ; ή ,είναι η δύναμή του  Λόγου  που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει ,αυτή  που με τρομάζει ;;;;
  Η Δύναμη του κακού.  Η καυτή πίσσα που ξερνάει ο διάολος, που έτσι περισσέψει και ξεχυθεί από μια μαύρη ψυχή ή, ένα διαταραγμένο  νου, σπέρνει όλεθρο, γεννάει οργή  όπου πέσει .
Πολύ φοβάμαι πως είναι το τελευταίο .
 
Γι' αυτό κλείνω αυτιά και μάτια.  Στρέφω αλλού το πρόσωπό μου, να μην ακούω , να μην βλέπω τα «θυελλώδη προεκλογικά δελτία  καιρού» μέσα από κατάπτυστους διαλόγους  πολιτικών ανδρών(?) και   προκλητικές εκφωνήσεις  που αναδύονται από τα    ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ  της χωματερής της πολιτικής  αντιπαλότητας  .

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ τοξικά  κι επικίνδυνα  για ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ..


8 σχόλια:

  1. Υπέροχος συνδυασμός του λόγου με ένα πολιτικό μήνυμα. Μπράβο, Λυγερή μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι που τα λόγια με πληγώνουν όταν η χροιά τους ασχημονεί,και από δώρο Θεού, μεταβάλλεται σε " μέσο" ταπείνωσης,εξόντωσης,προσβολής ,ατίμωσης, διασυρμού, και ό,τι άλλο βάλει ο νους δαιμονισμένου ( ενίοτε) ανθρώπου ,εναντίον του αντιπάλου.

      Η Επικαιρότητα ,αγαπητή Μία, δυστυχώς έχει μολυνθεί από την σήψη της χροιάς του πολιτικού λόγου που εκσφενδονίζεται στον αέρα χωρίς 'όσοι αγορητές τον εκφέρουν, να υπολογίζει και να σέβεται τουλάχιστον τον απλό πολίτη που τους ακούει θέλοντας και μη.

      Έτσι ήλθε κι έδεσε ο ΛΟΓΟΣ με το πολιτικό μήνυμα.

      υγ: Αλήθεια πες μας αυτά τα υπέροχα πράγματα που Εσύ συλλαμβάνεις και με τον εξαιρετικό γραφιστικό σου Λόγο τα προβάλλεις στο google τι τα κάνεις; Απλώς τα μοιράζεσαι με φίλους ή,προορίζονται και κάπως αλλιώς;;;

      Ευχαριστώ για την επίσκεψη . Την χάρηκα.

      Διαγραφή
  2. Ναι Λυγερή μου,
    υπάρχει ο πολιτικός τοξικός λόγος. Και αυτά που αφήνει πίσω του δεν "ανακυκλώνονται" εύκολα και είναι επικίνδυνα.
    Από την άλλη δυστυχώς η μάζα της κοινωνίας αρέσκεται να ακολουθεί αυτά τα απόβλητα και να επενδύει σε αυτά τα "υλικά" το εκάστοτε μέλλον της υποθηκεύοντάς το.
    Μάλιστα δεν φτάνει αυτό. Δεν το κάνει δηλαδή ασυνείδητα. Εν πλήρη συνειδήσει το κάνει στην λογική ενός εκχυδαϊσμένου ρεαλισμού, όμορφα και έντεχνα πλασαρισμένου από τα εν λόγω αναφερθέντα απόβλητα.
    Όμως, παρ όλα αυτά, υπάρχει μη τοξικός πολιτικός λόγος. Ανέκαθεν υπήρχε στο πέρασμα της ιστορίας. Και αυτός κίνησε την ανθρωπότητα μπροστά. Αυτός έγραψε ιστορία. Αυτόν τον υγιή πολιτικό λόγο, έστω και αν διαφωνούμε μαζί του, οφείλουμε να τον ψηλαφήσουμε χωρίς προκατάληψη καθώς μας οδηγεί σε κάποια άλλη ματιά της κοινωνίας μας.
    Φιλιά πολλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Ο τοξικός πολιτικός λόγος , εκτός από το να προσβάλλει την αισθητική μας κακοποιεί και την έννοια της Δημοκρατίας. Είναι πράγματι επικίνδυνος όπως λες Γιάννη μου.

    Θα διαφωνήσω ότι η κοινωνία αρέσκεται στο να τον ακούει και μάλιστα να τον ενστερνίζεται.
    Τον ενστερνίζονται οι πτωχοί τω πνεύματι που μιλούν στην ίδια συχνότητα -μερικοί το κάνουν μεταξύ τους - αλλά δεν έχουν ακροατήριο,ή αναγνωστικό κοινό...
    Οι απλοί, σώφρονες πολίτες που σέβονται τον εαυτό τους ,ανεξάρτητα από τον κομματικό προσανατολισμό τους ,δυσφορούν με αυτή την ευτελή διαχείριση του πολιτικού λόγου κι ας μην το φωνάζουν όπως η...φίλη σου που είναι υπέρ- ευαίσθητη στον Λόγο και γίνεται έξω φρενών όταν ακούει τους άχρηστους ( εγγράμματους,)ανίκανοι ν'αρθρώσουν αξιοπρεπή,μεστό πολιτικό λόγο , να βρίζουν χυδαία και δεν ντρέπονται να τους ακούσει όλη η Ελλάδα θέλοντας και μη.

    Αλίμονο αν δεν υπήρχε Γιάννη μου ,στην Ελλάδα τουλάχιστον ,την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία ,ΜΗ ΤΟΞΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

    Θυμάμαι,όταν ήμουνα μικρή ,τις τεράστιες προεκλογικές πολιτικές συγκεντρώσεις και είχα μιαν απορία, όταν έβλεπα τις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να προσέρχονται ν' ακούσουν τον Κύρκο ! Ο λόγος του ξεσήκωνε τα πλήθη. Οι πολιτικές συγκεντρώσεις με ομιλητή τον ίδιο έχουν μείνει στην Ιστορία. Συζητιόντουσαν δε για πολύ καιρό από τους μεγάλους και γω η διαβαλοπιτσιρίκα αφελώς ρωτούσα. " Καλά αφού όλοι τον αγαπούν και τρέχουν να τον δουν και να τον ακούσουν γιατί δεν βγαίνει πρωθυπουργός ;;;;;

    Αλλάξαν οι καιροί θα μου πεις. Οι οραματιστές δεν φτουράνε πια μπροστά στις παγκοσμιοποιημένες ρεαλιστικές ,εντέχνως πλασαρισμένες, πολιτικές προτάσεις των τεχνοκρατών.

    Έλα όμως που ο αθεράπευτος Έλληνας έχει ανάγκη από οράματα και τολμά ακόμη να ελπίζει;;;;

    Έλα τώρα . Μ' αυτά και μ' αυτά θα μας πάρει το παράπονο και θα αρχίσουν τα απωθημένα μας να χορεύουνε καντρίλιες.....

    Όνειρα γλυκά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Λυγερή μου
    πόσο δίκιο έχεις!
    Δεν ακούω κανέναν πια. Σχηματίζω άποψη διαβάζοντας επιλεκτικά και αφήνω τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να βαυκαλίζονται πως ελέγχουν τα πλήθη.
    Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά του πράγματος. Μιλώντας έτσι δίνουν την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται και κρατάει τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά να καταλαβαίνει το ποιόν τους.
    Καυτό θέμα το σημερινό σου.
    Καλό βράδυ Λυγερή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν φτάνει που κάποιοι από αυτούς (όχι όλοι βέβαια) είναι άθλιοι και κακεντρεχείς, είναι και μπιντ για μπιντ βλάκες. Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτή την τακτική των ύβρεων ,της χολής,της απαξίωσης προκαλούν την αηδία στους πολίτες και την περιφρόνηση προς την πολιτική ; Καλά ,τόσους παρατρεχάμενους έχουν όλοι τους.Δεν υπάρχει κανείς επικοινωνιολόγος,ψυχολόγος,δάσκαλος να τους διδάξει ΑΓΩΓΗ του ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ;

    Όπως πολύ σωστά υπαινίσσεσαι Εσύ ,που δεν είσαι πολιτικός,αυτή η αχρεία συμπεριφορά ,τους αδειάζει εν τέλει,και ο Λαός στην πλειονότητά του καταλαβαίνει με ποιους έχει να κάνει.

    Αν μπορεί,θα μου πεις, ας κάνει κι αλλιώς....Εγώ λέω μπορεί Μαρία μου αν πάρει στα σοβαρά την ατομική του ευθύνη μέσω των επιλογών του..

    Όντως καυτό το θέμα και σίγουρα υπάρχουν άλλοι καταλληλότεροι και ειδικότεροι εμού να διακηρύξουν την αντίθεσή τους στην διαλεκτική κατρακύλα εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αλλά βρε παιδί μου αγανάκτησα . Άκουσες,είδες Εσύ κανέναν πνευματικό , εσω-εξωκοινοβουλευτικό άνθρωπο να εγερθεί και να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την διαλεκτική κατάντια που από τα έδρανα της Βουλής διοχετεύεται στην Ελληνική Κοινωνία ;;;

    Έλα ,καλημέρα καλή μου .Μια ακόμη του Νοέμβρη (δική μας) μέρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ μαζί σου. Και εγώ δεν πιστεύω πια ότι ο κόσμος παρασύρεται από όσα ακούει από τους πολιτικούς βόθρους.
    Απλά δεν έχει εναλλακτική πιστεύω. Και παραπαίει πολλές φορές ανάμεσα στο θυμό και την αδιαφορία.
    Τοξικά απόβλητα! Πόσο εύστοχο! Και το κακό είναι ότι...ανακυκλωνονται.
    Καλησπέρα Λυγερή μου
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ σοβαρό το έλλειμμα που κυριαρχεί και απαξιώνει το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Η έλλειψη "εναλλακτικής" γιατί αυτό είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κατ' εξακολούθηση ανακύκλωση των ...αποβλήτων που παρεισφρήουν,μολύνουν, δηλητηριάζουν, και απαξιώνουν στο σύνολό της την πολιτική ζωή του τόπου μας.

      Ας μην απογοητευόμαστε όμως. Έχει ο καιρός γυρίσματα. Δεν μπορεί να μην κυριαρχήσει στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό το "υγιές" ανθρώπινο δυναμικό που θα αδειάσει το χώρο από άθλιους πολιτικοκάπηλους.

      Καλή μέρα αγαπημένη

      Διαγραφή