Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021

Όταν τα χρώματα της Αυγής σμίγανε με της Γης τ΄αρώματα.Η τάση απόδρασης  από το ....Σήμερα και η συχνή μετάβαση στο Χθες  δεν ξέρω   πως  μεταφράζεται από τους ειδικούς Ψυχαναλυτές.
Δεν νομίζω ότι ο όποιος ορισμός της  είναι πανάκεια για τον κάθε άνθρωπο ,με δεδομένο την διαφορετικότητα  που αναμφισβήτητα "ορίζει" τον κάθε ένα από μας και συνιστά εξατομικευμένα την προσωπικότητά του .

Ενίοτε ακούμε,διαβάζουμε διάφορες   απόψεις  περί αυτού αντιφατικές μεταξύ τους  όπως :
"Δεν  πρέπει να στέκεσαι ,να γαντζώνεσαι  στο παρελθόν....  Να κοιτάς  μόνο μπροστά γιατί η ζωή συνεχίζεται ."
Άλλοτε πάλι ... " Δεν παραδίδουμε στην λήθη το Χθες. Χωρίς αυτό  δεν υπάρχει Σήμερα ούτε Αύριο.
κ.λ.π.....κ.λ.π....
Δεν απορρίπτω κατηγορηματικά  καμία άποψη. Μόνο που επιφυλάσσω στον εαυτό μου το δικαίωμα να  καταφεύγω στο  Παρελθόν  συνειδητά   χωρίς ενοχές και δίχως   προσδοκία  να ξεφορτωθώ κάποιο βάρος της καθημερινότητας του Σήμερα, ούτε για  να  ξαναζήσω  υπέροχες στιγμές  σαν εκείνες  όπως όταν τα χρώματα της Αυγής σμίγανε  με της Γης τ' αρώματα και  έρωτας  έταζε  μια ζωή ατέρμονη..
Προτείνω λοιπόν να δώσουμε το ελεύθερο  στο νου  να  ιχνηλατήσει σε κείνη την μακρά διαδρομή, αναφορές της υπογράφουσας  που με την δική σας συμμετοχή  και τις παρεμβάσεις σας χαράχτηκαν  στην καρδιά κι άνοιγαν πράσινο στην ψυχή μας να τολμά,να εμπιστεύεται,να ελπίζει,να ονειρεύεται και να ανασταίνεται.

Εν ολίγοις να ξαναβρεθούμε  να πούμε ένα "γειά"  και να αγναντέψουμε  Τι ;Πόσο;  και Εάν άλλαξε  κάτι, ή κι εμείς οι 'ίδιοι ωριμότεροι από τότε και πλέον έμπειροι...


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αγαπημένε  αξέχαστε συνοδοιπόρε
στον ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Φέτος δεν θα   μοιρολατρήσω .. Δεν θα σου ευχηθώ Ευτυχισμένο τον Καινούριο χρόνο

Θα σου  σφίξω μοναχά το χέρι   ,να πάρω από την δύναμή σου
για να  σηκώσω  το βάρος των ημερών που μου αναλογεί .

Να αντέξω  να συνεχίσω να επιμείνω, να ελπίζω, να πιστεύω ,
ν' αντιστέκομαι στο σήμερα που σάρωσε το χτες και να μην επιτρέψω με τίποτα να διαγραφεί  το αύριο από την ζωή μου.

Δεν έχω τίποτα  να σου  προσφέρω σε αντάλλαγμα
  των όσων πήρα και θα πάρω από Εσένα ακόμα ...
παρά  μόνο  αυτήν την Πίστη  την ακλόνητη στο  Αύριο.
Όσο δυσοίωνο κι αν είναι αυτό το Αύριο.

Αρκεί να  είσαι ,να  είμαστε όλοι εκεί όρθιοι .

Να το ζήσουμε  να το βασανίσουμε να το ξεπεράσουμε και να βγούμε μέσα απ' αυτό «σοφότεροι» «μεγαλύτεροι»  «γενναιότεροι» «ομορφότεροι»
ερωτευμένοι  όσο ποτέ με την Ζωή που μας χάρισε ο Θεός.

Σ'  ευχαριστώ για τα πανάκριβα  δώρα που μου χάρισες.
  «Την εκτίμησή , την αποδοχή ,τον σεβασμό  κι ίσως
--Εσύ ξαίρεις-- την Αγάπη σου .»

Τάχω  φυλαγμένα στην θυρίδα της καρδιάς μαζί  με άλλα  τιμαλφή  ....
Την θύμισή σου  ,ένα χαμόγελο, ένα παιχνίδι  νοητικό,  μια  φλύαρη σιωπή ....
αλλά  και κείνο  το θρόισμα που αφήνουν πίσω τους τα χελιδόνια  όταν φεύγουν  βιαστικά η  φοβισμένα  μη και τα προλάβει ο Χειμώνας

 

8 σχόλια:

 1. Δεκέμβρης του 2011 ήταν,όταν με φλόγα τρεμάμενη ,με μοναδικό προσάνεμα την πεισματάρα ελπίδα " ζητούσα " από Εσάς ό,τι ήθελα εγώ να σας δώσω ενώ έβλεπα με φόβο τ' αμπάρια μου να αδειάζουν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λυγερή μου, καλησπέρα.
  Δεν ξέρεις πόσο χάρηκα που είδα ξανά μήνυμά σου, θέμα σου και αναφορά σου. Καλώς όρισες και πάλι κορίτσι μου. Μας λείπεις το ξέρεις. Όσο και να απουσιάζεις, θέλω να πιστεύω όχι για κακό λόγο, οι φίλοι σου και οι συνοδοιπόροι σου δεν σε ξεχνούν και πάντα περιμένουν να γυρίσεις το κλειδί εδώ στο σπιτικό σου για να σε επισκεφτούν.
  Στέλνω καλησπέρα, χαμόγελα πολλά και ευχές να είσαι καλά, να ακούσω από σένα τα νέα σου.

  Όσον αφορά τη σχέση μας με το παρελθόν δεν είναι μονοσήμαντη αλλά ακολουθεί όλα τα επίπεδα της σωστής σχέσης και όχι της εξάρτησης μήτε και της λήθης.
  Φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα ( και τι μέρα ε;;)Γιάννη μου .Ένα αυθόρμητο ειλικρινές ευχαριστώ πρωτίστως γιατί με την ετοιμότητα της παρουσίας σου επιβεβαιώνεις ότι είσαι "παρών" κι αυτό είναι εγγύηση για μένα ότι είσαι οπωσδήποτε ΚΑΛΑ.
   Όσο για τα ζεστά,τρυφερά, ενθαρρυντικά σου λόγια μου μεταδίδουν την επιθυμία σου να είμαι και γω καλά, να μοιράζομαι μαζί σας διανοητικά ποιοτικές στιγμές που σημαίνει ότι ακόμη υπάρχουν και καλά θα κάνουμε να τις ψάχνουμε....

   Η τοποθέτησή σου ως προς την σχέση μας με το παρελθόν είναι πράγματι μια υγιής τοποθέτηση ισορροπημένου -πλήρους ανθρώπου.Πάντα έτσι Γιάννη μου να είσαι απέναντι σε όλους και σε όλα.

   Με μια δόση αγάπης στον καφέ μου απάνω....στην υγειά σου !

   Διαγραφή
 3. Το παρελθόν είναι δικό μας, με όλα όσα περιέχει, χαρές, λύπες, λάθη, ενθουσιασμούς και στιγμές ευτυχίας. Πάντα ανατρέχω σε αυτό, όχι από μοιρολατρία αλλά για να αντλήσω δύναμη για αυτά που βρίσκονται μπροστά μου. Δίχως καμία ενοχή!
  Χαίρομαι που ξανασυναντιόμαστε, κάτι έγινε στο μπλοκ μου και σε έχασα, βλέποντας όμως την ανάρτηση σου στο fb, δεν άφησα την ευκαιρία να σε εντάξω και πάλι στις αγαπημένες μου συνταξιδιώτες.
  Την Καλημέρα μου, Λυγερή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βασίλη μου !!!Πόσο χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω.Η παρουσία σου εδώ είναι προσωπική μου υπόθεση γιατί δεν εμπίπτει σε επικοινωνιακούς κανόνες ανταπόδοσης.Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμώ την αξία της ανταπόδοσης.Θεωρώ όμως την παρουσία σου ως ανταπόκριση στην έκκληση-ανάγκη(γιατί όχι ;) επικοινωνίας μου με ανθρώπους του επιπέδου σου που οπωσδήποτε έχουν κάτι να πούν και υπηρετούν με σεβασμό τον "Λόγο"στον οποίο έχω πολύ μεγάλη αδυναμία.
   Δικά μας, παρελθόν, παρόν και μέλλον κι όταν ακόμη δεν εμπίπτουν στα όνειρά μας,στις προσδοκίες μας.Δικά μας και υπεύθυνοι γι'αυτά ως προς την διαχείρισή τους...Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι άσχετα αν εμείς οι άνθρωποι χρεώνουμε τα γκόλ,τα άουτ,τα φάουλ, στην καλή 'η κακή μας τύχη....

   Δεν έχει σημασία τώρα που ξεφεύγω σχεδόν από το "Θέμα" της εν θέματι ανάρτησης.
   Εδώ είμαστε για να συζητάμε αβίαστα ό,τι ήθελε προκύψει στην κουβέντα απάνω.

   Σε ευχαριστώ που με ενέταξες στους αγαπημένους Σου συνταξιδιώτες .Τιμή μου.
   Να είσαι καλά και να σε χαίρεται η οικογένειά σου.

   Διαγραφή
  2. Θα τα λέμε, να είσαι σίγουρη. Χαίρομαι για τις τιμές που μου αποδίδεις, κυρίως ότι με θεωρείς "προσωπική υπόθεση"...

   Διαγραφή
 4. Πού είσαι κοπέλα μου; Πού χάθηκες; Καλή άσπρη μέρα να έχουμε
  Η μνήμη γυρνάει στο παρελθόν, ασκήσεις κάνει και έτσι πρέπει. Σωστές σχέσεις με το χθες, χωρίς ανάγκη να γαντζωθούμε σε περασμένες στιγμές αλλά ίσως για ελπίδα να φτιάξουμε νέες στο σήμερα που είναι τόσο δύσκολο.
  Είσαι καλά Λυγερή μου; Όλα καλα΄; Τα κορίτσια σου;
  Χαίρομαι όταν σε βλέπω να μπαίνεις να ανοίγεις πορτοπαράθυρα και τα φώτα να μας υποδέχονται
  Τα φιλιά μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αχ Αννούλα του χιονιά !!!! μοναδική να ζεσταίνεις την καρδιά .

  "Καλά" Αννούλα μου "Καλά" να μη σου χαλάσω την καρδιά.Και δόξα τω θεώ !!!!!

  Με μια ανοιχτή αγκαλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή